Fast Lane English 

Ready, set, go!
Vloeiend Engels spreken is reuze handig. Niet alleen als je naar een Engelse film of serie kijkt, maar ook als je gaat studeren of werken. Op het Stella Maris College kun je op de HAVO, het atheneum en het gymnasium speciale lessen Engels volgen. Die noemen we Fast Lane English (FLE). krijg je niet langer de drie reguliere lessen Engels per week, maar heb je elke week vijf lessen Fast Lane English op hoog niveau.

Kies voor een Engelse kick-start
In plaats van de gebruikelijke lessen Engels, krijg je bij FLE méér lessen Engels, die bovendien op een andere manier gegeven worden. De bijzonderheden van de Fast Lane English-lessen:

  • het niveau in de lessen is hoog,
  • je praat alleen Engels in de les,
  • je werkt aan Fast Lane English-projecten,
  • je leest Engelse teksten,
  • je kijkt naar de Engelse tv-zender BBC,
  • je geeft presentaties in het Engels,
  • je werkt ook op de computer en via de Elektronische Leer Omgeving met de lesstof,
  • elk jaar is er een speciale FLE-activiteit waarvoor ook je ouders uitgenodigd worden.

Het resultaat? Jij spreekt Engels van hoog niveau!
In de Fast Lane English-lessen spreek je zoveel Engels dat je op een gegeven moment zelfs in het Engels dróómt. Het resultaat? Na drie jaar kun je de ‘Cambridge Preliminary English Test’ doen, en heb je in de onder- én bovenbouw FLE gevolgd, dan is het ‘Cambridge Certificate Exam for Advanced Learners’ de ‘cherry on the pie’.

Wanneer kun je je inschrijven voor Fast Lane English?
Je begint met Fast Lane English in de brugklas. Op het gymnasium is het een verplicht onderdeel van je vakkenpakket, in de HAVO/atheneum- en de atheneumbrugklas kies je vrijwillig voor Fast Lane English. Je hebt geen bijzondere voorkennis nodig, maar je moet wel:
• in de HAVO/VWO- of de atheneum-brugklas zitten;
• in groep 6, 7 en 8 van de basisschool in het leerlingvolgsysteem overwegend
   A-scores voor begrijpend lezen en spelling gehad hebben;
• een doorzetter zijn.

Je sluit een speciaal FLE-contract af
Als je in de HAVO/VWO- of atheneum-brugklas met Fast Lane English begint, sluit je een contract af waarmee je je verplicht om alle FLE-lessen te volgen in klas 1, 2 en 3. Pas op: in de brugklas kun je de lessen in zowel de HAVO/VWO- als de atheneum-brugklas volgen, maar in de tweede en derde klas is FLE alleen mogelijk op het atheneum. Zorg dat je er vanaf het begin bij bent, want je kunt niet halverwege de onderbouw in het programma instromen.

Ook in de bovenbouw van het atheneum kun je verdergaan met FLE
Als je wilt, kun je ook in de bovenbouw van het atheneum Fast Lane English volgen. Voorwaarde is wel dat je de FLE-lessen ook in de onderbouw hebt gevolgd.

Fast Lane English is verplicht op het gymnasium
Op het gymnasium is Fast Lane English een verplicht vak. Je krijgt elke week vier lessen Engels op hoog niveau gedurende je hele schooltijd. Deelname is gratis en je hoeft je er niet apart voor in te schrijven.

In de HAVO/VWO-brugklas en op het atheneum is Fast Lane English je eigen keuze
In de HAVO/VWO- of de atheneumbrugklas, bepaal je zelf of je Fast Lane English (FLE) wilt volgen, het is dus een vrijwillige keuze. In plaats van de gebruikelijke drie lesuren Engels, kies je er dan voor om elke week vijf lessen Fast Lane English op hoog niveau te volgen.

Als je in de HAVO/VWO- of de atheneumbrugklas zit, moet je je zelf aanmelden voor het vak Fast Lane English. Schrijf je via dit formulier  in voor Fast Lane English.

Je kunt je Engels ook zelf vlot verbeteren
Ben je bang dat je Engels nog niet goed genoeg is? Of wil je gewoon nóg meer met Engels bezig zijn? Kijk dan regelmatig naar de Engelse tv-zender BBC. Elke dag tussen 17.00 en 18.00 uur is er een leuk programma dat je helpt in korte tijd je vaardigheid te verbeteren. Je kunt ook eens op deze pagina  van de BBC website kijken en daar Engelse teksten lezen en filmpjes bekijken.